producttemplate

Astma/Kol

Hvad kan man gøre?

Hvad kan man selv gøre når man er ramt af astma og kol ?

Her blot en lille intro til hvordan vi selv kan tage kontrollen tilbage til os selv når vi har respiration udfordringer.

Når vi arbejder med muskulaturen som understøtter vores vejrtrækning, så får vi langt større udbytte af ilten. Dvs en klient som har en kapacitet på 25 % kan have en langt bedre dagligdag, end en klient som har en kapacitet på  50 % men uden at understøtte vejrtrækningen med muskulaturen.

Der er naturligvis mange ting som spiller ind… kost, kondition, psyke… Lad os tage et samlet kig på din situation og så laver vi et samlet forløb som er skræddersyet til dig !

Hvad er Kol?

Kronisk obstruktiv lungesygdom( KOL)

Kol medfører en begrænsning af luftstrømmen og livet med sygdommen er forbundet med åndenød, hoste, spytproduktion – og som følge heraf brystsmerter og hvæsen / rallen. Ofte medfølger angst og depression også som et led af sygdommen da det ofte har store konsekvenser for dagligdagen at blive begrænset i sine fysiske gøremål.

Kronisk betyder vedvarende. Der er i øjeblikket ingen kur mod Kol. Lungefunktionen falder, efterhånden som sygdommen skrider frem og skaderne på lungevævet kan ikke genoprettes.

KOL er en paraply betegnelse, der dækker over de 2 tilstande emfysem og kronisk bronkitis. Personer med Kol har en blanding eller en overvægt af den ene eller den anden. 

Kronisk bronkitis betyder en vedvarende inflammation i de bronkiale luftveje. Itis betyder inflammation. Ved Kronisk bronkitis fungerer den normale mucociliære funktion ikke optimalt. Cilia( fimrehårerne, der opsamler slim)arbejder ikke effektivt sammen. Mere slim bliver derefter produceret for at opsamle flere skadelige partikler og som følger heraf er der mere obstruktion på lungerne ( derfor næsevejrtrækning)

Ofte har personer med KOL en høj vejrtrækning i brystet, det vil sige at udover at deres lunger er ramt af sygdom, så får de også mindre ud af deres vejrtrækning da den stopper inden den når diafragma. 

Dette vil betyde at personen kan have en øget respirationsfrekvens og et højtliggende ( clavikulært)”sommerfugle agtig” åndedræt.

"

Da jeg for ca. 3 måneder siden, første gang læste om Pusteteknik, tænkte jeg, at det måtte jeg prøve. Med en meget lav lungekapacitet, astma, allergi og efterhånden også KOL, havde jeg ikke noget at tabe. Når jeg anstrengte mig mig, kunne jeg ikke holde på vandet og endte ofte med at tisse i bukserne. Det var enormt livskvalitets- forringede.

Jeg meldte mig til et hold ved Rikke, men kunne ikke helt vente til det startede, så fik også bestilt Rikke til at komme hjem til mig. Her fik jeg nogle grundige øvelser og lærte om, hvad jeg selv kan gøre, når jeg mister pusten. 

På holdet lærer vi ligeledes en masse om kroppen, hvad vi selv kan gøre og så synger vi lungekor, hvilket er super hyggeligt. 

Idag 3 måneder senere, kan jeg meget bedre få styr på min vejrtrækning. Jeg kommer hurtigere tilbage til rolig åndedræt og ikke mindst, så har jeg ikke tisset i bukserne siden. 

Kan klart anbefale at melde sig til pustekor ved Rikke

"

- Vh Pedersen

Hvad er Astma?

Astma er den mest almindelige respiratoriske sygdom. Den er præget af hyperresponsivitet til en opfattet skadelig eller truende trigger – udløser. Kroppen og specifikt lungerne reagere ved at lukke luftvejene over for denne udløser, Altså passer på sig selv. 

Når udløseren er fjernet fra miljøet, begynder lufvejene igen at komme sig og luftvejene fungere atter normalt. 

Når triggerfaktoren er tilstede, trækker muskulaturen omkring luftvejene sig sammen. Luftvejene svulmer op og flere inflamatoriske celler og infektionskampcellerne bliver sendt til området ( kamp/flugt) og forårsager yderligere hævelser i luftvejene. Folk i alle aldre kan have astma. Kroppens reaktion kan være meget voldsom.

Personer med astma oplever åndenød, hoste, hvæsen. tæthed/ trykken i brystet, alle disse symptomer kan variere og intensiveres alt efter hvilken trigger kroppen reagerer på.

"

Som Kol og astma klient er det simpelthen så skønt at kunne skrive til dig Rikke at jeg har fået grønt lys fra lægen til at tage dykkercertifikat !!

"

"

Trods Kol/ Astma så fik jeg besteget Teide (400m) 

"

- Birgitte

Når vejrtrækningen sidder så højt så betyder det at man kun får udnyttet ca 1,5 dl af de eller 7 liter ilt som lungerne har til rådighed og at ens medicin slet ikke når ned i bunden af lungerne, hvor den største samling af alveolerne er samlet. 

Ved at sikrer sig et længere udpust træner man diafragma og derved øges fleksibiliteten og ilten kan dermed nemmere passere ned i hele lungen. 

Ved at genoptræne diafragma og slippet i maven så bugmuskulaturen kan understøtte vejrtrækningen, vil det give en lang bedre udnyttelse af ilten til muskler og hjerne og dermed nedsætte stress og syreniveauet i kroppen og dermed sænkes risikoen for angst/ depression/ uro.

Hvad kan vejrtraekning.dk gøre for dig?

Når vi arbejder med den sanglige vejrtrækning så er kropsholdningen også et væsentligt fokus. Altså at vi står godt på benene, at vi ranker ryggen har en lang hals og højt hoved, dermed skaber vi de bedste betingelser for kroppen at synge under. Det samme gælder ved træning af vejrtrækningen. At vi lader brystet være afslappet, da det er bugmuskulaturen/ psoas/diafragma/ og bækkenbunden som samarbejder og understøtter vejrtrækningen. Mange krummer overkroppen sammen når de virkelig skal puste ud ( evt i en pepfløjte) men det har faktisk det modsatte resultat da man derved lukker for bryst og diaframa og for bugmuskulaturen som så dermed ikke har mulighed for at gøre dens arbejde.

Når jeg arbejder med Kol/ astma ramte så starter vi med at få ro på vejrtrækningen. Når der er ro på kroppen så kan i starte med øvelser som træner og bevidstgøre klienten så de altid selv kan finde den samme ro igen. Når de får tillid til øvelserne på muskulaturen får de en bevidsthed om at de selv kan afhjælpe et angst anfald eller selv hjælpe når de igen har en forhøjet vejrtrækning. Det er muskel træning.

Mange af mine klienter har også fået en langt bedre holdning, da diafragma hæfter med psoas som hæfter med hoftebøjeren. Så når vi går ind og øger fleksibiliteten i diafragma og træner det langsomme udpust, så har det gavnlig effekt på hele kroppen ikke kun i diafragma.

Disse referencer er blevet brugt her på siden:

Kontakt os:

Telefon:
+45 26241888

Email:
info@vejrtraekning.dk

CVR-Nr

33177062

Følg os på:

Copyright © 2021 – Vejrtraekning.dk