Lunge kor Løsing

Singing for Health

Singing for Health

Da jeg i 2017 så et opslag fra Mette Kaasgaard (forsker ved Via i Århus) så skrev jeg til hende med det samme. Hun ville undersøge om sang kan bruges som alternativ træning i forhold til alm fysiologisk træning for Kol patienter og hvilken effekt det har på borgerne, både de bløde værdier som social samvær, fællesskab, livslyst, men der blev også målt på deres fysiske formåen, gangtræning og pustetest ved sygeplejersken.

Den rapport er nu igang med at bliver gennem analyseret og jeg har lagt den første rapport ind som link, nederst på siden.
For mig gav det god mening at kombinere min viden om sang og teknik med at prøve at øge menneskers livslyst via sang og daglig træning. 

En sang om dagen holder doktoren for døren.

Når vi synger så får vi mere end blot fællesskabsfølelsen frem i os. Det vælter også ud med udtryk som vi ikke får mulighed for at bringe til torvs i hverdagen. Der er plads til glædestårer og stille tårer når vi synger og arbejder med vejrtrækningen.

Derud over alt det hyggelige og skønne ved at synge. Så træner vi vores fysiologi og understøtter dermed vores vejrtrækning muskulatur, som igen gør at vi får en nemmere hverdag, at vi ikke stresser så meget og at vi bliver bevidste om hvad vi selv kan gøre for at øge velværet.

Når vi synger skal vi bruge bugmuskulaturen, som løfter vores diafragma som igen hjælper med at tømme lungerne for luft, helt på kroppens egne præmisser.

Jo mere gange vi træner dette jo mere fleksibel bliver vores diafragma og jo lettere har vi ved at bruge det hurtige slip af muskulatur, når vi synger.

Vi kan jo bruge billedet af en dirigent som har et orkester som bruser og en sanger der stopper op og siger at han lige skal ha plads til at trække vejret, det sker … men ikke tit.

  1. Verdi skrev i 1878 : det kommer mere an på expiration (indånding) end på inspiration (udånding)

Det er fordi vi bruger al vores luft når vi synger, så når vi lader luften gå ind så rammer den bunden af lungerne med det samme, vupti og vi er fyldt op igen. Så er der en masse forskellige teknikker ang kompression af diafragma, som jeg ikke vil gå ind i her, men koncentrere mig om overordnet om hvilke funktioner som er hensigtsmæssige når vi synger.

Ofte møder jeg sangere som kommer til mig fordi de er udfordrede med at de ikke har luft nok når de synger.

Teknikken er egentlig ganske enkel, men tit ligger der en bagvedliggende årsag som vi også arbejder med , det kan være spændt bagtunge, kæbespændinger, at vejrtrækningen ikke kan komme helt ned i maven hvis man står og holder maven inde. 

Det kan også være en sorg eller traume som på et tidspunkt har gjort diafragma spændt og ufleksibel. Det er ofte der de første udfordringer viser sig at vejrtrækningen ændrer sig når vi er kede af det eller i chok.( fight / flight refleksen /  det sympatiske nervesystem) (link til side)

Over længere tid giver det en ufleksibel muskel og derfor kan det føles svært at mærke den dybe vejrtrækning eller det lange udpust.

Det vil give udfordringer ved sang, men der er hurtig forbedring hvis man synger lidt hver dag.

Illustration af Diafragma, pustet luft ud

Illustration af Diafragma, suget luft ind

Ribbene og diafragmaen udvider sig, når man trækker vejret og kan mærkes, hvis man prikker sig i siderne imens man trækker vejret.

At synge handler om også flow, at få melodien til at flyde i et ubesværet toneleje. At mærke det arbejde som kroppen skal gøre når vi synger, er for mig det mest livgivende. Mærke at vi lever, kroppen arbejder, vi sveder og er fokuserede på at give det bedste til publikum i overensstemmelse med komponistens ønsker. 

Hvorfor Singing for Health?

I England har man en årelang tradition for at mødes i de lokale forsamlingshuse eller kirker og synge flere gange om ugen og det er nu kombineret med en landsdækkende organisation som danner sanghold for bla. Kol borgere, for smertelindring og for Parkinson træning.

En af underviserne er Phoene Cave hun er musikterapeut og har specialiseret sig indenfor singin for lung træning. Denne træning modtog vi som skulle undervise Kol borgere i Mette’s phd projekt. 

Derudover har jeg samarbejdet med mange forskellige faggrupper, fysioterapeuter, stressbehandlere, psykologer, alkoholbehandlere, professionelle cykelryttere, en masse sangerkollegaer …ud fra devisen at flere øjne ser mere.

Det er vigtigt at tænke helheden ind , da der sjældent kun er en årsag til en udfordring.

Kontakt os:

Telefon:
+45 26241888

Email:
info@vejrtraekning.dk

CVR-Nr

33177062

Følg os på:

Copyright © 2021 – Vejrtraekning.dk