stress

Stress

Hvad kan stress komme af?

Føler du også at du stresser for meget i din hverdag ? og hvis du gør .. hvad stresser dig mest ? er det job? Familien? Økonomi? Studier ?
Og er stress farlig?

WHO har erklæret stress som værende den største sundhedstrussel i vores århundrede  pg en rapport fra 2008 hævder at det er jobbet som stresser os danskere mest, hele 62 %. På andenpladsen med 46% er det økonomien og på tredjepladsen er det relationer med 28%.

Det er jo muligt at tallene ser noget anderledes ud her under pandemien, men det er mig ikke bekendt at det er blevet undersøgt endnu. Men afventer rapporten fra HOPE.
En anden undersøgelse viser at hele 65 % af ledere i danske virksomheder siger at de er så pligtopfyldende at det går ud over effektiviteten. (68%  kvinder og 63% mænd)

Det er vigtigt at præcisere at stress over en kortere periode er en vigtig evne for os at have, da det får os istand til at præstere lidt ekstra når det er nødvendig til en præsentation eller når en akut situation opstår. De fleste mennesker regulerer selv deres stress niveau på daglig basis, men for andre, som ikke får reguleret tids nok så kan det sætte sig til varig stress og dermed udløse varige skader.

Når vi først har været ramt af stress som ikke er blevet reguleret i kroppen så har de fleste erfaring med at der ikke skal meget uro til før kroppen igen får de samme stresssymptomer som da det var værst, det er fordi kroppen husker for dig og det skal vi være den evigt taknemmelig for. Den minder os på at vi er nødt til at gøre noget andet end det vi plejer … det kan være at tænke anderledes, sætte grænser på en ny måde, at træne anderledes end det vi er vant til.. Det er en udfordring i sig selv og her kan vejrtrækningen også komme til dig hjælp.

Oveni skærpes immunforsvaret under kortvarig og akut stress, det hjælper kroppen til at hele sårskader ved at der dannes flere hvide blodceller i knoglemarven. Hvis stressen bliver lagret og kronisk så vil immunforsvaret blive svækket.

Hvordan ved du om du er ramt af stress og hvilke symptomer bør du være opmærksom på?

  • Dårlig Hukommelse
  • Dårlig Koncentration
  • Tankemylder
  • Konstant bekymring
  • Muskelspændinger i nakke og skuldre
  • Spændingshovedpine
  • Dårlig fordøjelse / vægtøgning / vægttab
  • Smerter eller spændinger i brystet
  • Stærk indre uro 
  • Søvnproblemer / både i forhold til at falde i søvn og hyppige opvågninger/ mareritt
  • Dårligt humør
  • Irritabilitet
  • Utilfredshed
  • Usocial/ tilbagetrukket
  • Rastløshed / hyperaktivitet
  • Øget forbrug af alkohol eller andre stimulerende virkemidler

Som du kan se så er symptomerne mange og modstridende. Vi kan for eksempel både blive inaktive og hyperaktive af langvarig stress. Enkelte trækker sig helt fra det sociale liv og andre har behov for at der hele tiden skal ske noget og bliver dermed oversociale.

Det er derfor KUN dig som kan mærke om dine symptomer skyldes stress eller ikke. Vi anbefaler altid at følge lægens råd, da vedkommende kender dig og dine tidligere symptomer.

Hvorfor er langvarig stress farlig ?

Ifølge Dr. Bruce Lipton skyldes op mod 90% af vores lægebesøg stress. Der er flere grunde til dette, men jeg vil her skitsere for mig den vigtigste grund og det som vi selv kan regulere nemt via vejrtrækningen. 

Dr. Bruce Lipton hævder at hovedårsagen ligger i overaktivering af vores fight or flight eller Sympatikus ( link), da vi udskiller stress hormonet kortisol fra binyrerne ved stress. Dette hormon sørger for at blodårerne trækker sig sammen i de indre organer, da al energi får til arme og ben for at vi kan komme væk fra en potentiel fare. Derved bliver kroppen indstillet på at bekæmpe en ydre fare og ikke farerne som kommer indenfra i form af bakterier.

Når kroppen er i fight and flight bliver vores immunsystem nemlig nedprioriteret og nedslået da vi har mere end rigeligt at gøre med at bekæmpe de ydre farer.

Der er bare det ved det at i de allerfleste tilfælde så er de ydre farer ikke reelle. De er i hovedet som stress tanker og det kan vi ikke bekæmpe ved at løbe væk.

Hvordan kan vi tøjle vores stress ?

Den nemmeste måde at tøjle vores langvarige stress er at træne den viljestyrede vejrtrækning. Når vi sænker vores vejrtrækningsmønster, da vil vi sænke vores hjerterytme, udvide vores blodårer til de indre organer og sænke vores blodtryk.

Når vi aktiverer den parasympatiske del af det autonome nervesystem rest and digest vil vi samtidig aktivere vores vigtige vagusnerve og genaktivere vores immunsystem.

 Ifølge forskning( link) er det lange udpust den nemmeste måde at aktivere denne nerve.

Forfatter: Anette Aarsland grundlægger af Pusteteknikk A/S

Disse referencer er blevet brugt her på siden:


Kontakt os:

Telefon:
+45 26241888

Email:
info@vejrtraekning.dk

CVR-Nr

33177062

Følg os på:

Copyright © 2021 – Vejrtraekning.dk