Smart vejrtrækningsteknik udrettede mirakler for Elses KOL-sygdom:

Nu kan jeg synge igen

Det var en grim forskrækkelse, da KOL-ramte Else Poulsgaard en efterårsaften pludselig ikke kunne få vejret og blev indlagt med akut lungebetændelse. Heldigvis kom hun sig mirakuløst hurtigt, og det skyldtes én ting. En smart vejrtrækningsteknik som har givet hende ny energi og sangstemmen tilbage.

OM UNDERVISEREN.
Rikke Damkjær er uddannet operasanger og har arbejdet som sådan herhjemme og i udlandet. Efterfølgende har hun specialiseret sig i vejrtrækningsteknikker og underviser i dag bl.a. KOL-patienter.
Læs mere på vejrtraekning.dk

Start med at knibe sammen forneden. Så puster du langsomt ud på et stemt S… rigtigt ja… og så slapper du af i maven og lader luften sive ind af sig selv.
Vi er på besøg hos Else Poulsgaard i Hedensted. Hun er ramt af lungesygdommen KOL og er godt bekendt med denne vejrtrækningsteknik, der hjælper hende med at leve godt med sygdommen. Men i dagens anledning er Rikke Damkjær, der har lært Else teknikken, med for at hjælpe hende med at demonstrere det.
– Ved at tømme lungerne helt og give slip, så kroppen klarer indåndingen selv, får vi dannet et naturligt vakuum, så den nye luft dybt kommer ned i lungerne. Og så kan vi præstere bedre. Det gælder KOL-patienter, men også motionister og stressramte forklarer Rikke. For Else har vejrtrækningsøvelsen haft en afgærende betydning.
– For mig har det betydet, at jeg er meget mere kvik. Jeg har fået energi til at gå lange ture, og jeg nyder dagligdagen meget mere, siger 82-årige Else. Hun er tidligere ryger og har derudover astma. Else har dog altid haft energi nok til, at hun for eksempel kunne spille golf, og det havde hun fortsat, da hun for 15 år siden fik konstateret KOL. Femår senere udviklede sygdommen sig på den måde, at Else begyndte at få lungebetændelser. Nogle gange var det så alvorligt, at hun måtte indlægges på hospitalet. Det skete også i 2015, hvor hun mistede sin mand efter et langt sygdomsforløb.
– Jeg havde selv passet ham derhjemme. Det tappede mig for alt, så en måned efter, han var død, fik jeg en alvorlig lungebetændelse, siger Else.

ELSES BEDSTE TIP:

  • Lær vejrtrækningsteknikken rigtigt.
  • Bliv ved med at træne, til den sidder der, og brug den.
  • Gå aldrig i panik.

Kan synge igen

Da Else var ovenpå igen, blev hun for første gang tilbudt træning for sin KOL. På KOL-holdet lavede de både øvelser, hvor de fik pulsen op samt strækøvelser, hvor de lå på en måtte på gulvet.
– Jeg fik hele kadaveret trænet igennem. Det var rigtig godt, fastslår Else.
Da hun i foråret 2018 blev tilbudt at være med til lungesang, hvor Rikke foruden at synge med KOL-patienter skulle lære dem en mere effektiv vejrtrækning, slog hun til.
– Jeg fik at vide, det var rigtig godt som supplement til den anden træning, siger Else. Det var det, og Else gik til den og nøjedes ikke kun med at komme til Rikkes instruktion. I ugens løb brugte hun vejrtræningsøvelsen derhjemme hver eneste dag. Bare hun gik ud med skraldespanden var hun opmærksom på at bruge den vejrtrækningsteknik, Rikke havde lært hende. Resultaterne viste sig hurtigt.
– Var jeg ude at gp en tur, kunne jeg gå længere, end jeg plejede. Og hvor jeg i mange år dårligt havde luft til at synge, når vi gik rundt om juletræet, kan jeg nu, hvor jeg har lært at bruge vejrtrækningen rigtigt, ligefrem komme op på de høje toner. Jeg nyder at synge, og så er det jo samtidig god træning for lungerne. Det er fantastisk, siger Else og tilføjer, at hun er blevet så glad for at synge, at hun til efteråret begynder i et kor.

IMG_20210407_123822

– Ved at bruge vejrtrækningsteknikken kan jeg også gå meget længere, siger Else.

OM KOL
KOL er en kronisk lungesygdom. Når du først har fået den, har du den for resten af livet. Sygdommen giver en irritationstilstand i lungerne, hvis effekt er, at du danner slim i lungerne. Derudover bliver luftvejene forsnævret, så det bliver sværere at tømme lungerne for luft. Rygning er den hyppigste årsag til sygdommen, men også ikke-rygere kan få sygdommen, som udvikles over 20-30 år. Symptomerne er hoste, opspyt og åndenød.

Lægens benovelse

Fantastik endte det også med at være, da Else i efteråret 2019 fik en grim forskrækkelse. Hun havde fået lungebetændelse og fik en aften så svært ved at trække vejret, at hun måtte ringe til lægen, der akut fik hende indlagt på hospitalet i Horsens. Her kom hun straks i behandling med antibiotika, og derudover skete der ikke noget den aften. Men Else kunne ikke sove og tænkte, at hun måtte gøre et eller andet, så hele natten lå hun og trænede den vejrtrækningsteknik, hun havde lært af Rikke til en lungesang. 

TRÆK VEJRET LIGESOM ELSE

  • Pust langsomt ud på et stemt S. Forestil dig en elevator, der kører op gennem din krop og presser al luften ud.
  • Slip herefter i maven, og brug lungernes naturlige vakuum til at lade luften gå lydløst ind via næsen.
  • Ideelt set skal du lave øvelsen i cirka ét minut hver time.
  • Væn dig til at trække vejret gennem næsen.

Dagen efter kom en fysioterapeut ind på stuen for at tilse hende. Hun sagde til Else: “Nå Else Poulsgaard, nu skal vi se, hvor meget du kan. Tror du, at du kan rejse dig fra sengen og komme ud på gulvet”, spurgte hun. Det kunne Else sagtens, hun havde jo lavet vejrtrækningsøvelser hele natten. Da da fysioterapeuten efterfølgende bad Else gå hen ad hospitalsgangen og op ad en trappe, klarede hun også det uden det større besvær.
– Fysioterapeuten var meget imponeret over, hvor fint det gik. Lægen blev også benovet og erklærede, at jeg var den bedste KOL-patient, de nogensinde havde haft. Og da jeg fortalte, at min hurtige bedrings skyldtes vejrtrækningsteknikken, jeg havde lært til lungesang, bad han mig hilse Rikke og sige “godt arbejde”. Jeg var også selv forbavset over, så hurtigt jeg var i gang igen, fortæller Else.
Vel hjemme igen fortsætter Else med at få masser af bevægelse og lungetræning ind i sin hverdag.
– Det er utroligt, som det har hjulpet mig at trække vejret rigtig, siger Else og bliver suppleret af Rikke:
– Som jeg plejer at sige, er det eneste, du skal bære med brystet, et smukt smykke. Ved at puste ordentligt ud, så du får trukket vejret helt ned i maven, letter du presset på brystet og slipper en masse spændinger, siger hun.

– Når jeg bruger Rikkes vejrtrækningsteknik, føles alle de andre øvelser, jeg laver, meget mere intense, forklarer Else, der dagligt laver denne strækøvelse:
Lig på ryggen med fødderne i underlaget. Kryds højre ben over det venstre. Sænk benene ned til venstre side mod underlaget. Stræk højre arm ud, og før den i en bue hen over ansigtet og ud til siden. Lad den hvile her. Drej hovedet, og se efter armen. Nu puster du ud på et S, imens du bliver i strækket og stille og roligt mærker, at kroppen giver efter.

– Når Else tager som inhalationsspray, bruger hun også vejrtrækningsøvelsen. Derved sikrer hun, at medicinen kommer helt ned i bunden af lungerne.

Derfor hjælper vejrtrækningsteknikken

Åndedrættet er en af de funktioner i kroppen, der både fungerer af sig selv og kan styres bevidst. mange har en overfladisk vejrtrækning, det vil sige, at luften kun når ned i brystet. Det kan bevirke, at mellemgulvet bliver kort og stift. Folk, der trækker vejret på den måde, går tit foroverbøjede, fordi de er så spændte. Dette kan det i sig selv give spændinger og fremskynde hovedpine, stress og panik. Ved at bruge mavemuskulaturen til at puste helt ud, bliver åndedrættet dybere, der kommer ilt ud i hele systemet, musklerne bliver mere fleksible, og du får fortalt kroppen, at der er styr på situationen. Vejrtrækningsteknikken hjælper også på for højt blodtryk, angst, stress, depression, spændingshovedpine og migræne. Derudover får du en bedre nattesøvn, ligesom sportsfolk og motionister bliver i stand til at yde mere.

Af Lise Petersen
Petersen.lise@gmail.com
Foto: Henrik Bjerregrav.
Skrevet i en artikel hos Hjemmet.
https://www.hjemmet.dk/