Skal maven gå ud når jeg puster ud?

NEJ 

Hele livet træner vi nye færdigheder med stor intensitet, men det er sjældent vi træner vejrtrækningen. Hvorfor ?

Vejrtrækningen er  både autonom og viljestyret. Det at kunne træne den viljestyrede vejrtrækning kan give dig en kontrol over ”det som ellers plejer at køre af sig selv”

Sæt tid af <3

ca 2 min. pr time, her giver du dig tid til at puste ud og slippe maven fri, kan du lukke øjnene, så diafragma slapper af, så hjælper du dig selv rigtig meget.

Ifølge Buteyko’s forskning (russisk vejrtrækningsspecialist), så er den optimale vejrtrækning 5-6 liter i minuttet. I dag er den mest almindelige vejrtrækning på 15-20 liter pr. minut. Det kan være en god ide at øve sig i den dybe vejrtrækning, det vil afspejle sig i den autonome vejrtrækning. Når kroppen vænner sig til kun at modtage den mængde ilt som vi har brug for, bliver det nemmere at klare dagens udfordringer. Man tænker simpelthen mere klart.

ALTSÅ : Når vi puster ud, går maven ind og bugmuskulaturen/diafragma løfter luften ud af vores lunger og derved får navlen mulighed for at kysse vores rygrad. Derefter lader vi luften sive lydløst ind via næsen, derved går vores mave og ribben udad, da vores lunger fyldes stille og roligt.

Er det svært at lade luften sive ind via næsen, så kan du prøve at lade som om du skal gabe eller at du forestiller dig at du skal sige Aaaa, det kan være med til at åbne dit bryst og give dig fornemmelsen af at der er plads. Når du lader luften sive ind via næsen så placer tungen i overmunden ved fortænderne, dermed flytter du bagtungen væk fra luftrørerne og det skaber plads til flowet af luft.

Forestil dig evt. En ballon som tømmes for luft, når du puster ud og fyldes, når du slipper diafragma og slipper maven, så der dannes plads i kroppen.

Denne øvelse er i udgangspunktet nemmest at lave når du er i ro. MEN når du er blevet tryg ved at flytte fokus hen til udpusten, kan det med fordel bruges når du løbetræner eller anden aerobtræning.

Skriv et svar